Αποπαρασιτώσεις

apoparasitoseis articleΣημαντικό τμήμα του προγράμματος προληπτικής κτηνιατρικής που εφαρμόζουμε στη Vethelp είναι οι αποπαρασιτώσεις. Με τον όρο αυτό εννοούμε την προληπτική αγωγή με αντιπαρασιτικά σκευάσματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να προστατεύσουμε τα ζώα σας από την προσβολή παρασίτων.
Τα παράσιτα είναι οργανισμοί είτε μονοκύτταροι (πρωτόζωα), είτε πολυκύτταροι (μετάζωα). Είναι δυνατόν να βρισκονται ελεύθερα πάνω στο ζώο, προσκολλημένα ή εγκυστωμένα, στην επιφάνεια του δέρματος ή κάτω από αυτό (κυρίως αρθρόποδα) ή μέσα στα διάφορα συστήματα, όργανα ή κοιλότητες (κυρίως πρωτόζωα και έλμινθες).
Το ζώο που έχει παράσιτα αναφέρεται ως ξενιστής και υφίστανται βλάβες από αυτά, οι οποίες συνίστανται :

  1.  στην απορρόφηση των τροφών από τον εντερικό σωλήνα
  2.  στη μηχανική έμφραξη ή πίεση
  3.  στη μύζηση αίματος, λεμφου και άλλων οργανικών υγρών
  4.  στην καταστροφή των ιστών
  5.  στην πυροδότηση αλλεργικών αντιδράσεων
  6.  στο σχηματισμό όγκων ή οζιδίων
  7.  στον ερεθισμό
  8.  στη δημιουργία τραυμάτων των ιστών που επιτρέπουν την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών
  9.  στην απέκκριση τοξινών και άλλων επιβλαβών ουσιών
  10.  στη μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών.


Ενδεικτικά, αναφέρουμε την λεϊσμάνια (καλα-αζάρ) που μεταδίδει η σκνίπα στον σκύλο, την ερλίχια που μεταδίδει το τσιμπούρι στο σκύλο και η προσβολή των ιπποειδών από παράσιτα του γένους Strongylus που προκαλούν κολικό. Επομένως, η αποπαρασίτωση των ζώων σας είναι απαραίτητη προκειμένου να παραμείνουν υγιή.
Τα αντιπαρασιτικά σκευάσματα έχουν διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές, όπως χάπια, πάστες, περιλαίμια, αμπούλες και σπρέυ. Ενδεικτικά οι φαρμακευτικές ουσίες που περιέχουν είναι η φιπρονίλη, (s) – μεθοπρίνη, ιμιδακλοπρίδη, ινδοξακάρβη, περμεθρίνη, αμιτράζη, μεταφλουμιζόνη, δελταμεθρίνη και φλουμεθρίνη για τα εξωτερικά παράσιτα. Δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τα εσωτερικά παράσιτα είναι η φενβεδαζόλη, ιβερμεκτίνη, μοξιδεκτίνη, μυλμπεμυκίνη, εμοδεψίδη, πραζικουαντέλη, πυραντέλη, φεβαντέλη και οξαντέλη.
Είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του ζώου σας να μην χρησιμοποιείται αντιπαρασιτικά σκευάσματα χωρίς την συνταγή κτηνίατρου. Το επιστημονικό προσωπικό της Vethelp είναι στη διάθεσή σας για να σας συμβουλέψει και να σας υποδείξει το κατάλληλο αντιπαρασιτικό πρόγραμμα που θα εξατομικευτεί για το δικό σας ζώο. Οι αποπαρασιτώσεις ανήκουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας.
Έχετε απορίες σχετικά με την αποπαρασίτωση του ζώου σας? Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στη Vethelp.

Τα Tweet μας!

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας ειναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης κολικών στα άλογα και στα γαιδουράκια!!! Προσοχή!!

Vethelp Vethelp

Προσοχή στις απότομες αλλαγές του καιρού. Τα μικροσωμα σκυλάκια που εχουν συνηθίσει τον καναπέ, κινδυνεύουν απο το κρύο και τη βροχή!!!

Vethelp Vethelp

Υπάρχει δυνατότητα για ακτινογραφίες, νοσηλεία και επείγον χειρουργείο όλο το 24ωρο στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων Αγίας Παρασκευής!!

Vethelp Vethelp

Καλύπτουμε τα Νότια Προάστια της Αττικής με άμεση ανταπόκριση στον χώρο του ζώου. Όταν κριθεί αναγκαίο απο τον κτηνίατρο πάμε στην κλινική.

Vethelp Vethelp

Άμεση Κτηνιατρική βοήθεια μέσα στη νύχτα!!!! vethelpathens@gmail.com και για επείγοντα καλέστε 6972728691

Vethelp Vethelp