Οδοντιατρική Ιπποειδών

odontiatriki ippoeidon articleΤο πρόγραμμα προληπτικής κτηνιατρικής που εφαρμόζει η Vethelp στα ιπποειδή δίνει ιδιαίτερη σημασία στην οδοντιατρική φροντίδα. Τα ζώα αυτά (άλογο, μουλάρι, γαϊδούρι) παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στην οδοντοφυϊα τους και κατά την μάσηση της τροφής που καθιστούν απαραίτητο τον εξαμηνιαίο έλεγχο της στοματικής κοιλότητας από κτηνίατρο.
Τα δόντια των ιπποειδών χωρίζονται σε νεογιλά και σε μόνιμα δόντια, τα οποία αντικαθιστούν τα πρώτα με την πρόοδο της ηλικίας. Τα νεογιλά διακρίνονται σε τομείς ή κοπτήρες (πρόκειται για τα μπροστινά δόντια) και σε προγόμφιους (τα πλαϊνά δόντια).Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά ιπποειδή έχουν 24 νεογιλά δόντια (6 τομείς και 6 προγόμφιους σε κάθε γνάθο). Τα μόνιμα δόντια διακρίνονται σε τομείς ή κοπτήρες, κυνόδοντες, προγόμφιους και γομφίους. Τα αρσενικά ιπποειδή έχουν 40 μόνιμα δόντια (6 τομείς, 2 κυνόδοντες, 6 προγόμφιους και 6 γομφίους σε άνω και κάτω γνάθο), ενώ τα θηλυκά έχουν 36 μόνιμα δόντια (6 τομείς, 6 προγόμφιους και 6 γομφίους σε κάθε γνάθο).
Η καλή κατάσταση της στοματικής κοιλότητας των ιπποειδών είναι σημαντική προκειμένου να γίνεται ομαλά η πρόσληψη και η μάσηση της τροφής – βασική προϋπόθεση για την υγεία του ζώου και η ανεμπόδιστη επικοινωνία με τον αναβάτη με τη μεσολάβηση της στομίδας.
Τα ιπποειδή ως φυτοφάγα ζώα ασχολούνται με την μάσηση της τροφής τους το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, έχουν δόντια που αναπτύσσονται συνεχώς με ρυθμό 2 – 3 mm κάθε χρόνο και κατά την μάσηση της τροφής η άνω και η κάτω γνάθος κινούνται σε μια χαρακτηριστική για τα ζώα αυτά ελλειπτική τροχιά. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τον σχηματισμό οδοντικών ακίδων στους προγόμφιους και γομφίους καθώς και άλλες ανωμαλίες των οδοντικών τόξων. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει να διορθώνονται με την παρέμβαση του κτηνίατρου ή του οδοντοτεχνίτη αλόγων. Σε κάθε περίπτωση όμως, που κρίνεται αναγκαία η χορήγηση ηρεμιστικού, είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του ζώου σας, η συνδρομή κτηνίατρου.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στα αρχικά του στάδια, το επιστημονικό προσωπικό της Vethelp σας συστήνει τον εξαμηνιαίο προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο των ιπποειδών σας. Ο τελευταίος ανήκει στις κτηνιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας.
Έχετε απορίες σχετικά με την οδοντιατρική φροντίδα του ζώου σας? Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στη Vethelp.

Τα Tweet μας!

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας ειναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης κολικών στα άλογα και στα γαιδουράκια!!! Προσοχή!!

Vethelp Vethelp

Προσοχή στις απότομες αλλαγές του καιρού. Τα μικροσωμα σκυλάκια που εχουν συνηθίσει τον καναπέ, κινδυνεύουν απο το κρύο και τη βροχή!!!

Vethelp Vethelp

Υπάρχει δυνατότητα για ακτινογραφίες, νοσηλεία και επείγον χειρουργείο όλο το 24ωρο στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων Αγίας Παρασκευής!!

Vethelp Vethelp

Καλύπτουμε τα Νότια Προάστια της Αττικής με άμεση ανταπόκριση στον χώρο του ζώου. Όταν κριθεί αναγκαίο απο τον κτηνίατρο πάμε στην κλινική.

Vethelp Vethelp

Άμεση Κτηνιατρική βοήθεια μέσα στη νύχτα!!!! vethelpathens@gmail.com και για επείγοντα καλέστε 6972728691

Vethelp Vethelp