Οφθαλμολογία

eye article1Η ειδικότητα της κτηνιατρικής οφθαλμολογίας παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πλέον οι τετράποδοι φίλοι μας έχουν στη διάθεσή τους υψηλής ποιότητας οφθαλμιατρικές υπηρεσίες.
Κάθε οφθαλμός αποτελείται από το βολβό, τα προασπιστικά και επικουρικά μόρια του οφθαλμού και τους μυς που κινούν το βολβό. Ο βολβός αποτελείται από το τοίχωμα και το περιεχόμενο. Το τοίχωμα του βολβού αποτελείται από έξω προς τα μέσα από τρεις ομόκεντρους χιτώνες, τον ινώδη, τον αγγειώδη και τον αμφιβληστροειδή. Ο ινώδης χιτώνας αποτελείται από το διαφανή κερατοειδή χιτώνα προς τα εμπρός και από το σκληρό χιτώνα προς τα πίσω. Ο αγγειώδης χιτώνας αποτελείται από τρεις μοίρες από πίσω προς τα εμπρός, τον χοριοειδή χιτώνα, το ακτινωτό σώμα και την ίριδα, με μία οπή στο κέντρο της, την κόρη, που επιτρέπει τη δίοδο των φωτεινών ακτίνων. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελείται από δύο πέταλα, το εξωτερικό πέταλο ή μελάγχρουν επιθήλιο και το εσωτερικό πέταλο ή ιδίως αμφιβληστροειδή, από το οποίο αρχίζουν οι ίνες του οπτικού νεύρου. Το περιεχόμενο του βολβού αποτελείται από τον κρυσταλλοειδή φακό που βρίσκεται πίσω από την ίριδα, από το υδατοειδές υγρό και το υαλοειδές σώμα , που βρίσκονται εμπρός και πίσω από το φακό αντίστοιχα. Τα προασπιστικά μόρια του οφθαλμού είναι τα βλέφαρα, ο επιπεφυκότας, η δακρυϊκή συσκευή και η περιόφθαλμη περιτονία. Τέλος οι μύες του οφθαλμού είναι οι εξής : ο ανελκτήρας του άνω βλεφάρου, ο επισπαστήρας μυς του βολβού, οι ορθοί μύες (άνω, κάτω, έσω και έξω ορθός) και οι λοξοί μύες (άνω και κάτω λοξός). Όλα τα παραπάνω τμήματα του οφθαλμού είναι δυνατόν να προσβληθούν από ποικίλες παθολογικές καταστάσεις.

eye2 ArticleΣυχνές οφθαλμολογικές παθήσεις που παρουσιάζουν τα ζώα συντροφιάς είναι η ξηρά κερατοεπιπεφυκιτίδα, το εντρόπιο (η προς τα έσω στροφή του ελεύθερου χείλους των βλεφάρων), η προβολή του αδένα του τρίτου βλεφάρου, η ιριδοκυκλίτιδα, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης.
Σήμερα οι οφθαλμίατροι αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του οφθαλμού και αναφέρονται σε αυτόν ως έναν ολόκληρο οργανισμό και όχι απλά ένα όργανο. Η οφθαλμολογία απαιτεί αρκετή εξειδίκευση από τον κλινικό κτηνίατρο και ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Οι κτηνίατροι της Vethelp έχουν εμπειρία στην αρχική κλινική αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών περιστατικών, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένους κτηνίατρους – χειρουργούς οφθαλμίατρους.
Η αρχική κλινική αντιμετώπιση των οφθαλμολογικών περιστατικών ανήκει στις ιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας. Επίσης, σε περίπτωση που ο κτηνίατρος της Vethelp κρίνει απαραίτητη την περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού, η Vethelp συνεργάζεται με ειδική κτηνιατρική οφθαλμολογική κλινική. Έχετε απορίες σχετικά με τα οφθαλμολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει το ζώο σας? Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στη Vethelp!

Τα Tweet μας!

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας ειναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης κολικών στα άλογα και στα γαιδουράκια!!! Προσοχή!!

Vethelp Vethelp

Προσοχή στις απότομες αλλαγές του καιρού. Τα μικροσωμα σκυλάκια που εχουν συνηθίσει τον καναπέ, κινδυνεύουν απο το κρύο και τη βροχή!!!

Vethelp Vethelp

Υπάρχει δυνατότητα για ακτινογραφίες, νοσηλεία και επείγον χειρουργείο όλο το 24ωρο στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων Αγίας Παρασκευής!!

Vethelp Vethelp

Καλύπτουμε τα Νότια Προάστια της Αττικής με άμεση ανταπόκριση στον χώρο του ζώου. Όταν κριθεί αναγκαίο απο τον κτηνίατρο πάμε στην κλινική.

Vethelp Vethelp

Άμεση Κτηνιατρική βοήθεια μέσα στη νύχτα!!!! vethelpathens@gmail.com και για επείγοντα καλέστε 6972728691

Vethelp Vethelp