31Αυγούστου

Το AIDS στη Γάτα

Feline Immunodeficiency Virus - AIDS

Το σύνδρομο της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AcquiredImmunodeficiencySyndrome) είναι το αποτέλεσμα της δια βίου λοίμωξης από τον ιό FIV (FelineImmunodeficiencyVirus), που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας. Όπως και ο αντίστοιχος ιός του ανθρώπου (HIVHumanImmunodeficiencyVirus) είναι ένας RNAιός που ανήκει στους ρετροϊούς και στην υποοικογένεια των Lenti- ιών.

Επιδημιολογία

    Εκτός από τη γάτα από τον ιό FIVμπορούν να προσβληθούν και άλλα αιλουροειδή, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι ιαγουάροι, οι λεοπάρδαλεις, οι πάνθηρες και οι λύγκες.

     Οι γάτες μπορούν να προσβληθούν σε κάθε ηλικία, από 2 μηνών μέχρι 18 χρόνων. Οι πιο πολλές γάτες με συμπτώματα και FIVθετικές είναι μεγαλύτερες από 6 ετών λόγω της παρατεταμένης λανθάνουσα περίοδος της μόλυνσης που είναι ασυμπτωματική. Γάτοι που ζουν αποκλειστικά έξω από το σπίτι ή που έρχονται σε επαφή με αδέσποτες γάτες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Επίσης, οι σεξουαλικά δραστήριοι γάτοι κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της επιθετικής τους συμπεριφοράς, που μπορεί να οδηγήσει στην μετάδοση του ιού με τα δαγκώματα.

      Ο ιός απεκκρίνεται με το σάλιο και μεταδίδεται άμεσα μέσω του σημείου του δαγκώματος. Από έρευνες, έχει αποδειχθεί ότι ακόμα και το τραύμα που προκλήθηκε από ένα μόνο δόντι μολυσμένης γάτας μπορεί να μεταδώσει τον FIV. Γάτες με οξεία ή χρόνια λοίμωξη που προκλήθηκε πειραματικά, μπορούν να μεταδώσουν τον FIVκάθετα, μέσω του πλακούντα, κατά την δίοδο του εμβρύου από την γεννητική οδό (συγγενής μόλυνση) ή με το θηλασμό (γαλακτογενής μόλυνση). Στη φύση όμως, η μετάδοση με τους παραπάνω τρόπους από τη μαμά στα παιδιά της είναι σπάνια. Συνηθέστερα, οι μολυσμένες γάτες περνούν τα αντισώματα κατά του FIVστα γατάκια που θηλάζουν. Ο FIV μπορεί να μεταδοθεί και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος.

       Από τη στιγμή που θα εισχωρήσει στον οργανισμό, βασικός στόχος του FIVείναι τα λεμφοκύτταρα, αλλά προσβάλλει επίσης τα μακροφάγα, τους σιελογόνους αδένες και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η παρατεταμένη λανθάνουσα περίοδος που μπορεί να διαρκέσει και χρόνια, εξελίσσεται στη φάση της προοδευτικής καταστροφής των λεμφοκυττάρων με επακόλουθο την ανοσοανεπάρκεια, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση χρόνιων και υποτροπιαζουσών λοιμώξεων. Η ίωση διαρκεί για το υπόλοιπο της ζωής της γάτας και καταλήγει με το θάνατό της. Ο μέσος όρος της περιόδου επώασης, δηλαδή από τη στιγμή που θα μολυνθεί η γάτα μέχρι τη στιγμή που θα εμφανίσει συμπτώματα είναι τα 5 χρόνια. Ο ιός FIVείναι μοναδικός καθώς διαθέτει διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους αποφεύγει την ανοσολογική απάντηση της γάτας, εξασφαλίζοντας την εφόρου ζωής παραμονή και πολλαπλασιασμό του σε αυτήν.

Συμπτώματα

     Η πιο συχνή αιτία που μια γάτα με AIDSπροσκομίζεται στον κτηνίατρο είναι το σύνδρομο στοματίτιδας-ουλίτιδας. Επιπρόσθετα, η υποτροπιάζουσα ρινίτιδα – επιπεφυκίτιδα, η προοδευτική απώλεια του σωματικού βάρους, η διάρροια και ο πυρετός είναι οι συχνότερες κλινικές εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον FIV.

    Στην αρχική φάση της οξείας λοίμωξης που ξεκινά 4 με 6 εβδομάδες μετά την μόλυνση διαπιστώνεται ιαιμία, δηλαδή ο ιός κυκλοφορεί με το αίμα. Οι επιπτώσεις είναι ήπιες και παροδικές και συχνά περνάνε απαρατήρητες. Σε αυτή τη φάση μπορεί να παρουσιαστεί παροδικός πυρετός, ουδετεροπενία και λευκοπενία καθώς και γενικευμένη λεμφογαγγλιομεγαλία. Η τελευταία είναι και το μόνο κλινικό σημείο που μπορεί να παρουσιαστεί και στην επόμενη φάση της ασυμπτωματικής ή λανθάνουσας λοίμωξης.

    Η παρατεταμένη λανθάνουσα περίοδος που ακολουθεί την οροθετικότητα στις προσβλημένες γάτες, παραμένει για πολλά χρόνια πριν από την εμφάνιση των επιπτώσεων της κυτταρικής ανοσοανεπάρκειας. Γενικά, οι προσβλημένες από τον FIVγάτες είναι συνηθισμένο να παραμένουν κλινικά υγιείς για αρκετά χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

    Η Επίκτητη Ιογενής Ανοσοανεπάρκεια – ΕΙΑ παρουσιάζεται σε γάτες στις οποίες η λοίμωξη από τον FIVείναι προχωρημένη και προδιαθέτει σε χρόνιες ή υποτροπιάζουσες ευκαιριακές λοιμώξεις και χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, που χαρακτηρίζονται από υφέσεις και εξάρσεις και προοδευτική επιδείνωση μέσα σε μήνες ή χρόνια. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρατηρηθεί οποιοσδήποτε συνδυασμός από τις παρακάτω παθήσεις.

    Οι άρρωστες γάτες μπορεί να εμφανίσουν προοδευτική απώλεια του σωματικού βάρους και γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, υφέσιμο πυρετό άγνωστης αιτιολογίας, αναιμία και χρόνιες ή υποτροπιάζουσες βακτηριδιακές λοιμώξεις που υποχωρούν παροδικά με τη χορήγηση αντιβιοτικών αλλά στη συνέχεια υποτροπιάζουν. Οι τελευταίες εντοπίζονται πιο συχνά στη στοματική κοιλότητα- στοματίτιδα, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα- πυώδης ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, πνευμονία, πυοθώρακας. Επίσης λοιμώξεις παρουσιάζονται και στο γαστρεντερολογικό σύστημα όπως οξεία ή χρόνια διάρροια από εντεροκολίτιδα που μπορεί να είναι ελκώδης, στο δέρμα – φλυκταινώδης δερματίτιδα, αποστήματα και πυώδης ωτίτιδα και στο ουροποιητικό σύστημα – υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, κυστίτιδα, πυελονεφρίτιδα.

       Οι γάτες που έχουν μολυνθεί από τον FIV, είναι ευαίσθητες στις λοιμώξεις από διάφορους παθογόνους παράγοντες, όπως ιούς (καλυκοϊός, ερπητοϊός, ιός της ευλογιάς, ιός των θηλωμάτων), Chlamydophilafelis, Mycoplasmahaemofelis, Βακτήρια (Staphylococcus, Pseudomonas, Mycobacterium, Yersinia), μύκητες (Candida, Cryptococcus, Aspergillus, Δερματόφυτα), πρωτόζωα (Toxoplasma, Giardia, Cryptosporidium) και παράσιτα (Demodex, Notoedres).

      Hστοματίτιδα που αποτελεί την πιο συχνή κλινική εκδήλωση είναι χρόνια, ελκώδης και υπερπλαστική. Οι αλλοιώσεις πρωτοεμφανίζονται στην περιοχή των φαρυγγοϋπερώιων τόξων και επεκτείνονται προς τα μπροστά κατά μήκος των ούλων της άνω γνάθου. Οι γάτες εμφανίζουν στοματικό πόνο, ανορεξία, δυσοσμία του στόματος και πτώση των δοντιών.

Διάγνωση

      Στην κλινική πράξη η διάγνωση της λοίμωξης από τον FIVστηρίζεται στην ανίχνευση των ειδικών αντισωμάτων στον ορό του αίματος. Η ύπαρξη τους υποδηλώνει ότι το ζώο θα παραμείνει μολυσμένο για το υπόλοιπο της ζωής του. Εξαίρεση αποτελούν ο προηγούμενος εμβολιασμός και τα μητρικά αντισώματα στα γατάκια κάτω των 6 μηνών. Συστήνεται όλες οι γάτες άνω των 6 μηνών να ελέγχονται για την παρουσία αντι-FIVαντισωμάτων.

Θεραπεία

        Δυστυχώς δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία απέναντι στον FIVαπό τη στιγμή που θα εγκατασταθεί η λοίμωξη. Οι κλινικά υγιείς, αλλά οροθετικές γάτες μπορεί να παραμένουν ασυμπτωματικές για χρόνια,  ενώ όσες νοσούν μπορούν να ελεγχθούν με υποστηρικτικά μέτρα, αντιϊκές και ανοσορυθμιστικές ουσίες και αντιβιοτικά όπου χρειάζεται. Στόχος της θεραπείας είναι η διέγερση του ανοσοποιητικού και η μείωση του φορτίου του ιού.

      Οι σημερινές αλλά και οι μελλοντικές  θεραπείες κατά των ρετροϊών, όπως εφαρμόζονται στην ιογενή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια του ανθρώπου (HIV-AIDS), δεν είναι σίγουρο πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γάτα. Η μεγάλη τοξικότητα, το μηδαμινό θεραπευτικό αποτέλεσμα, το υψηλό κόστος και η περιορισμένη διαθεσιμότητα των φαρμάκων αυτών τα καθιστούν ακατάλληλα για την αντιμετώπιση του FIV.

        Η ζιδοβουδίνη – AZT-Retrovir, έχει μελετηθεί για την αντιμετώπιση του FIV. Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό και μειώνει το φορτίο του ιού, βελτιώνει τις ανοσολογικές παραμέτρους και την κλινική εικόνα και αυξάνει τον χρόνο επιβίωσης των προσβλημένων γατών.

        Οι ανασυνδυασμένες ιντερφερόνες όταν χορηγούνται παρεντερικά και σε υψηλές δόσεις, παρουσιάζουν ταυτόχρονη αντιϊκή και ανοσορυθμιστική δράση. Η ανασυνδυασμένη ιντερφερόνη-ω της γάτας έχει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Το φάρμακο αυτό κυκλοφορεί και στην Ελλάδα και γίνονται υποδόριες ενέσεις μία φορά την ημέρα για 5 συνεχείς μέρες, σε 3 κύκλους με χρόνο έναρξης τις ημέρες 0, 14 και 60. Το υψηλό κόστος και το αμφίβολο αποτέλεσμα έχουν περιορίσει τη χρήση αυτής της θεραπείας. Οι έρευνες συνεχίζονται με τον έλεγχο ουσιών όπως η σταμπιδίνη και οι αναστολείς των πρωτεασών.

       Οι ανοσορυθμιστικές ουσίες έχουν στόχο τη διέγερση του κατεσταλμένου ανοσοποιητικού συστήματος των άρρωστων γατών. Τέτοιες ουσίες είναι η ανθρώπινη ιντερφερόνη-α, η λακτοφερρίνη βόειας προέλευσης, η ακεναμμάνη, το Propionibacteriumacnesκαι η σταφυλοκοκκική πρωτεϊνη Α.

     Στην κλινική πράξη η θεραπεία περιορίζεται συχνότερα στην υποστηρικτική αγωγή, όπως στη χορήγηση αντιβιοτικών για τις επιπλοκές (μετρονιδαζόλη και κλινδαμυκίνη για τη στοματίτιδα), στη χορήγηση ορών και στη διατροφική υποστήριξη.

Πρόληψη – Κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία

    Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η πρόληψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το AIDSτης γάτας, αφού αυτό δεν θεραπεύεται. Αυτή συνίσταται στην αποφυγή έκθεσης στον ιό  και στον εμβολιασμό. Ο καλύτερος τρόπος για την πρώτη είναι η διατήρηση της γάτας μέσα στο σπίτι. Η ωοθηκυστερεκτομή και ο ευνουχισμός των γατών που ζουν και έξω από το σπίτι θα περιορίσει την επιθετική συμπεριφορά και την περιπλάνηση στους δρόμους. Γενικά πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με αδέσποτες και άγριες γάτες, όπως επίσης με γάτες που ζουν έξω από το σπίτι και δεν έχουν ελεγχθεί για τον FIV, καθώς συνιστούν ομάδα υψηλού κινδύνου.

      Υπάρχει εμβόλιο που περιέχει αδρανοποιημένο το πλήρες σωματίδιο του ιού και ανοσοενισχυτικό, δεν είναι όμως 100% αποτελεσματικό ούτε προφυλάσσει από όλους τους υπότυπους του ιού. Ο εμβολιασμός κατά του FIV δεν περιλαμβάνεται στο εμβολιακό πρόγραμμα ρουτίνας της γάτας. Θα πρέπει να προηγείται ο έλεγχος για πιθανά αντισώματα κατά του FIVστο αίμα της γάτας που πρόκειται να εμβολιαστεί. Σε γατάκια που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες, η ορολογική εξέταση είναι θετική λόγω της παρουσίας των μητρικών αντισωμάτων για διάστημα μέχρι 12 εβδομάδες.

     Σήμερα εφαρμόζονται νέες μεθοδολογίες για την παρασκευή εμβολίου κατά των FIVκαι HIV. Παρά τις εντατικές προσπάθειες, δεν έχει παρασκευαστεί ακόμα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της λοίμωξης από τον HIV. Η φυσική ανοσολογική απάντηση της γάτας στον FIVδεν είναι σχεδόν ποτέ ικανοποιητική, και μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί η εγκατάσταση προστατευτικής ανοσίας. Δυστυχώς, ο κλασικός τρόπος παρασκευής εμβολίων δεν είναι αποτελεσματικός στους ρετροϊούς αυτούς.

      Ο FIVπαρουσιάζει ειδικότητα ως προς το ζώο – ξενιστή και δεν υπάρχουν ενδείξεις ό,τι μεταδίδεται στον άνθρωπο. Άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με μολυσμένες γάτες ή εκτέθηκαν άμεσα στον ιό με τα δαγκώματα και τα ατυχήματα στο εργαστήριο, δεν ανέπτυξαν ειδικά αντισώματα, επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια ή κάποια άλλη ένδειξη λοίμωξης. Η ανοσοκαταστολή που παρουσιάζουν οι προσβλημένες γάτες ευνοούν την εκδήλωση ευκαιριακών λοιμώξεων από παθογόνους  μικροοργανισμούς, που μπορεί να είναι επικίνδυνοι για ορισμένους ανοσοκατασταλμένους ανθρώπους.

Posted in Παθολογία

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Τα Tweet μας!

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας ειναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης κολικών στα άλογα και στα γαιδουράκια!!! Προσοχή!!

Vethelp Vethelp

Προσοχή στις απότομες αλλαγές του καιρού. Τα μικροσωμα σκυλάκια που εχουν συνηθίσει τον καναπέ, κινδυνεύουν απο το κρύο και τη βροχή!!!

Vethelp Vethelp

Υπάρχει δυνατότητα για ακτινογραφίες, νοσηλεία και επείγον χειρουργείο όλο το 24ωρο στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων Αγίας Παρασκευής!!

Vethelp Vethelp

Καλύπτουμε τα Νότια Προάστια της Αττικής με άμεση ανταπόκριση στον χώρο του ζώου. Όταν κριθεί αναγκαίο απο τον κτηνίατρο πάμε στην κλινική.

Vethelp Vethelp

Άμεση Κτηνιατρική βοήθεια μέσα στη νύχτα!!!! vethelpathens@gmail.com και για επείγοντα καλέστε 6972728691

Vethelp Vethelp