Ωτορινολαρυγγολογία

otorinolarigologia ArticleΗ κτηνιατρική ειδικότητα της ωτορινολαρυγγολογίας ασχολείται με τη μελέτη των παθήσεων του ωτός, των ρινικών κοιλοτήτων, των παραρρινικών κόλπων, του ρινοφάρυγγα και του λάρυγγα.
Το ους, το όργανο της ακοής και της αίσθησης του χώρου, αποτελείται από το έξω, το μέσο και το έσω ους, ή λαβύρινθο του ωτός. Το κύριο όργανο της ακοής είναι το έσω ους, ενώ το έξω και το μέσο ους απλώς μεταβιβάζουν τα ηχητικά κύματα στο έσω ους. Το έξω ους χωρίζεται από το μέσο με μια μεμβράνη, τον τυμπανικό υμένα και αποτελείται από το πτερύγιο του ωτός και τον έξω ακουστικό πόρο. Το πρώτο χρησιμεύει για την υποδοχή των ηχητικών κυμάτων και η μεγάλη ευκινησία του σε πολλά είδη ζώων διευκολύνει τον ρόλο αυτό.
Οι ωτίτιδες του σκύλου και της γάτας αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της παθολογίας των ζώων αυτών. Η ωτίτιδα του σκύλου έχει πολυπαραγοντική αιτιολογία που καθιστά απαραίτητη τη λεπτομερή εξέταση από τον κλινικό κτηνίατρο. Γενικά, τα αίτια διακρίνονται σε προδιαθεσικά (μορφολογικά, υγρασία, τραυματισμοί, έμφραξη και συστηματικά νοσήματα), σε πρωτογενή (εξωπαράσιτα, ξένα σώματα, αλλεργίες, διαταραχές κερατινοποίησης, αδενικές διαταραχές, αυτοάνοσες δερματοπάθειες, μύκητες και άλλοι λοιμώδεις παράγοντες), σε δευτερογενή (βακτηρίδια και ζύμες) και σε επιπλέκοντα (μεταβολές έξω ακουστικού πόρου, μεταβολές τυμπανικού υμένα, μέση ωτίτιδα και ιατρογενή).
Η ωτορινολαρυγγολογία βέβαια δεν ασχολείται μόνο με τις ωτίτιδες, αλλά και με άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ρινίτιδα και τη παραρρινοκολπίτιδα ποικίλης αιτιολογίας, την παράλυση του λάρυγγα στο σκύλο, τη λαρυγγική ημιπληγία στο άλογο, τους ρινοφαρυγγικούς πολύποδες στο σκύλο και στη γάτα, το αιμάτωμα του ηθμοειδούς στο άλογο, το τυμπανισμό και το εμπύημα του φαρυγγικού θυλάκου στο άλογο.
Η κλινική διερεύνηση και αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών ανήκει στις ιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας. Έχετε απορίες σχετικά με τις παθολογικές καταστάσεις του αυτιού και του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να εμφανίσει το ζώο σας? Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στη Vethelp!

Τα Tweet μας!

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας ειναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης κολικών στα άλογα και στα γαιδουράκια!!! Προσοχή!!

Vethelp Vethelp

Προσοχή στις απότομες αλλαγές του καιρού. Τα μικροσωμα σκυλάκια που εχουν συνηθίσει τον καναπέ, κινδυνεύουν απο το κρύο και τη βροχή!!!

Vethelp Vethelp

Υπάρχει δυνατότητα για ακτινογραφίες, νοσηλεία και επείγον χειρουργείο όλο το 24ωρο στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων Αγίας Παρασκευής!!

Vethelp Vethelp

Καλύπτουμε τα Νότια Προάστια της Αττικής με άμεση ανταπόκριση στον χώρο του ζώου. Όταν κριθεί αναγκαίο απο τον κτηνίατρο πάμε στην κλινική.

Vethelp Vethelp

Άμεση Κτηνιατρική βοήθεια μέσα στη νύχτα!!!! vethelpathens@gmail.com και για επείγοντα καλέστε 6972728691

Vethelp Vethelp