Skip to main content

Ορθοπεδική

Η ορθοπεδική (ή ορθοπαιδική – και οι δύο ετοιμολογίες-ορθογραφίες είναι σε χρήση) αποτελεί ειδικότητα της κτηνιατρικής που έχει ιδιαίτερη σημασία στα ζώα- αθλητές. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός πως η αθλιατρική – ορθοπεδική των αλόγων οδηγεί τις εξελίξεις στον τομέα αυτό της ιατρικής.

Με απλά λόγια η ορθοπεδική περιλαμβάνει τη μελέτη και την αντιμετώπιση των παθήσεων των οστών, των αρθρώσεων και των τενόντων. Με τον όρο κάταγμα ορίζεται η λύση της συνέχειας οστού ή χόνδρου. Τα κατάγματα διακρίνονται : 1) ανάλογα με την επικοινωνία ή όχι της εστίας του κατάγματος με το περιβάλλον σε απλό ή κλειστό κάταγμα, όταν δεν συνοδεύεται από λύση της συνέχειας του δέρματος και σε επιπλεγμένο ή ανοικτό κάταγμα, όταν συνυπάρχει λύση της συνέχειας του δέρματος και επομένως επικοινωνία της εστίας του κατάγματος με το περιβάλλον, 2) ανάλογα με την έκταση της κάκωσης του οστού σε ατελές ή ρωγμώδες κάταγμα, όταν η λύση της συνέχειας του οστού είναι μερική, δεν επεκτείνεται δηλαδή σε όλο το πάχος του οστού, και σε τέλειο κάταγμα, όταν η λύση της συνέχειας του οστού είναι πλήρης και αυτό χωρίζεται σε δύο τεμάχια. Αν το οστό σπάσει σε περισσότερα τεμάχια, τότε ονομάζεται συντριπτικό κάταγμα., 3) ανάλογα με τη φορά της γραμμής του κατάγματος σε σχέση με τον επιμήκη άξονα του οστού εγκάρσιο κάταγμα, όταν η φορά της γραμμής του είναι κάθετη προς τον επιμήκη άξονα του οστού, λοξό κάταγμα, όταν η φορά της γραμμής του σχηματίζει γωνία με τον επιμήκη άξονα του οστού, επίμηκες κάταγμα, όταν η φορά της γραμμής του είναι παράλληλη με τον επιμήκη άξονα του οστού, σπειροειδές κάταγμα, όταν η φορά της γραμμής του μοιάζει με σπείρα ελατηρίου, κάταγμα σε σχήμα Τ ή Υ , 4) ανάλογα με τη μετατόπιση των τμημάτων του σπασμένου οστού σε αποσπαστικό κάταγμα, όταν τεμάχιο οστού αποσπάται μετά από έλξη μυός, τένοντα ή συνδέσμου που καταφύεται στο σημείο αυτό, ενσφηνωμένο κάταγμα, όταν τα καταγματικά άκρα εισχωρούν το ένα μέσα στο άλλο, συμπιεστικό κάταγμα, συνήθως σπονδύλου με αποτέλεσμα τη βράχυνση του και πιεστικό κάταγμα των οστών του θόλου του κρανίου, που συνοδεύεται από καθίζηση των τμημάτων των σπασμένων οστών και συμπίεση της εγκεφαλικής ουσίας.

Η ορθοπεδική όμως δεν ασχολείται μόνο με τα κατάγματα, αλλά και με τις παθήσεις των αρθρώσεων και των τενόντων. Αναλύοντας μερικές ακόμα έννοιες, αναφέρουμε το διάστρεμμα, το οποίο ορίζεται ως η πέρα του φυσιολογικού ορίου στιγμιαία έκταση των συνδέσμων και του θυλάκου μιας άρθρωσης, χωρίς μόνιμη μετατόπιση των αρθρικών της επιφανειών. Εξάρθρημα ή εξάρθρωση ονομάζεται η μόνιμη μετατόπιση των αρθρικών επιφανειών μιας άρθρωσης, μετά από άσκηση άμεσης ή έμμεσης εξωτερικής βίας (τραυματικό εξάρθρημα) ή μετά από αλλοίωση των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης (παθολογικό εξάρθρημα). Το εξάρθρημα διακρίνεται σε τέλειο εξάρθρημα, όταν οι αρθρικές επιφάνειες δεν εφάπτονται καθόλου μεταξύ τους και σε ατελές εξάρθρημα ή υπεξάρθρημα, όταν αυτές εφάπτονται μερικώς.

Οι ορθοπεδικές παθήσεις είναι συχνές στα ζώα συντροφιάς. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κάταγμα της κάτω γνάθου, την αυχενική σπονδυλοπάθεια, τη προβολή του μεσοσπονδύλιου δίσκου, τη δυσπλασία του ισχίου και του αγκώνα στο σκύλο, τα κατάγματα των μακρών οστών, τις διαταραχές ανάπτυξης των οστών του αντιβραχίου, το εξάρθρημα της επιγονατίδας, την ρήξη του χιαστού συνδέσμου και την οστεοαρθρίτιδα.
Η διαγνωστική προσέγγιση και η αντιμετώπιση των ορθοπεδικών περιστατικών απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία του κτηνίατρου και χρήση εξειδικευμένου ορθοπεδικού χειρουργικού εξοπλισμού. Η Vethelp είναι σε θέση να σας παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες ορθοπεδικής.

Η ειδικότητα της ορθοπεδικής στα ιπποειδή έχει δεσπόζουσα θέση στην ιατρική των ζώων αυτών, αν αναλογιστούμε τη σημασία που έχουν τα άκρα, τα πόδια για τα ζώα αυτά. Είτε είναι ζώα εργασίας, είτε ζώα αθλητές, είναι απολύτως απαραίτητα να μην υποφέρουν από χωλότητες. Στην ιατρική των ιπποειδών έχει αναπτυχθεί και μια υποειδικότητα της ορθοπεδικής, η ποδιατρική, η οποία επικεντρώνεται στη μελέτη και την αντιμετώπιση των παθήσεων του άκρου ποδός και της οπλής. Η προσέγγιση των περιστατικών αυτών απαιτεί τη συνεργασία του κτηνίατρου και του πεταλωτή. Η Vethelp έχει στο δυναμικό της εξειδικευμένους επαγγελματίες και είναι σε θέση να σας παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ποδιατρικής ιπποειδών.
Οι ορθοπεδικές παθήσεις των ιπποειδών είναι συχνές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τραύματα της στεφάνης, τη θλάση και σύνθλιψη του ακραίου τμήματος των άκρων, την απόσπαση ή πτώση της οπλής, τους τραυματισμούς του πέλματος και της χελιδόνας, τις ρωγμές του τοιχώματος της οπλής, το κεράτωμα, τη σήψη της χελιδόνας, την ενδονυχίτιδα, την ποδοτροχηλίτιδα, τη νέκρωση του πλάγιου χόνδρου της οπλής, τη στερνοπτερνία, τη σπασμωδική κάμψη του ταρσού, την προβολή του κυνήποδα, την τενοντίτιδα, τη νόσο της λευκής γραμμής, την οστεοποίηση των πλάγιων χόνδρων της τρίτης φάλαγγας, τη ρήξη των τενόντων, το εξάρθρημα της άρθρωσης του κυνήποδα, το κάταγμα των σησαμοειδών οστών, τη σησαμοειδίτιδα και τα αποσπαστικά κατάγματα.

Η αρχική εκτίμηση και αντιμετώπιση των ορθοπεδικών περιστατικών ανήκει στις ιατρικές υπηρεσίες που η Vethelp παρέχει στο χώρο σας. Ο κτηνίατρος της Vethelp που θα εξετάσει το ζώο σας, θα κρίνει σχετικά με την αναγκαιότητα ακτινολογικής εξέτασης και χειρουργικής επέμβασης και θα σας συμβουλέψει ανάλογα. Έχετε απορίες σχετικά με τα ορθοπεδικά προβλήματα που μπορεί να εμφανίσει το ζώο σας? Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού στη Vethelp!